1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Panoramafotografie

Voor 360 graden panorama's worden foto's gemaakt in alle richtingen, dus ook van onderen en van boven. Al deze foto's worden aan elkaar gezet tot een 'bol' waarin de toeschouwer het middelpunt is. Op een website kan zo'n beeld worden getoond met de mogelijkheid om zelf, met de muis, in alle richtingen te kijken. Zelfs naar de grond waarop je staat! Het meest voor de hand liggend lijkt het gebruik van deze fotografie in een buitenomgeving, bijvoorbeeld vanaf een hoge flat of midden op een groot plein. Toch kunnen ook opnames in een kleinere ruimte veelzeggend zijn: in iemands werkkamer of zelfs in een koelkast.

Een panoramafoto kan ook worden gepresenteerd als een soort aardbol die de toeschouwer van een afstand ziet (in plaats van dat hij er zelf in staat). De vakterm hiervoor is 'little planet'.

Een totaal eigen tak van sport

Het maken van een kwalitatieve panoramafoto stelt hoge eisen aan de techniek en de compositie. De dynamiek in contrast is bij een panoramafoto in principe veel groter dan bij bij een gekadreerde foto. De lucht boven zal vele malen lichter zijn dan de grond onder je voeten. Ook kun je in één beeld zowel tegen de zon in kijken als er van weg. In dagelijkse realiteit compenseren onze ogen de verschillende lichtintensiteiten voortdurend. De panoramafoto moet dit in één beeld doen. Ook de montage vraag veel aandacht. Een rijdende auto wil je niet twee keer in hetzelfde beeld tegenkomen en zeker niet twee keer half.

Een fotograaf gebruikt zijn zoeker om daarbinnen een verhaal te vertellen. De panoramafotograaf gebruikt zijn eigen positie in de ruimte. Dat vraagt een totaal andere manier van kijken. Waar moet je staan om het gewenste doel te dienen? Panoramafotografie is dan ook een totaal eigen tak van sport waarbij je in de meeste gevallen niets hebt aan de vele wetten van de fotografie die sinds 1816 zijn ontwikkeld. Dat maakt het ook zo leuk!

Contact

Little Planet
Adrien Mildersstraat 84A
3022 NK Rotterdam

T +31(0)6 428 025 72

E roelof@littleplanet.nl

Connect with Little Planet on

Copyright 2017 Little Planet

Realisatie website: Hoppinger.com